Νέα

Ανακαίνιση μπάνιου: Οδηγός για την σωστή επιλογή πλακιδίων μπάνιου

Πλακάκια πάτωμα Mπάνιο

 Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα πλακάκια μπάνιου

Τα πλακάκια μπάνιου, είναι αυτά που χαρίζουν το στυλ σε ένα μπάνιο. Στο εμπόριο κυκλοφορούν σε μεγάλη ποικιλία από χρώματα, σχέδια και μεγέθη. Τα πλακάκια μπάνιου, σε καλό κόστος είναι μια από τις ιδανικότερες επιλογές με πολλά πλεονεκτήματα. Μια αλλαγή στο σπίτι μας, σε βασικούς χώρους που χρησιμοποιούνται συχνότερα, όπως το μπάνιο, μας ανανεώνει, γιατί δίνει νέα πνοή στο χώρο μας και κατ’ επέκταση και σε μας. Μια ανακαίνιση λειτουργεί, μετά το τέλος της, και σαν ψυχοθεραπευτής αφού μας ανεβάζει την ψυχολογία και τη διάθεση να επιστρέφουμε στην εστία μας, στη φωλιά μας για να απολαύσουμε την αλλαγή. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να αφιερώσετε χρόνο στην επιλογή των πλακιδίων μπάνιου, προκειμένου να κάνετε την σωστή επιλογή πλακιδίων που θα “ντύσουν” τους τοίχους και το δάπεδο, ώστε ο συνδυασμός τους να έχει ένα αισθητικά όμορφο αποτέλεσμα.

Οι τοποθετήσεις πλακιδίων μπάνιου είναι από τις πιο συνήθεις εργασίες που χρειάζονται στην κατασκευή είτε στην ανακαίνιση ενός μπάνιου. Πολλοί ίσως θεωρούν ότι η τοποθετηση πλακιδιων είναι μια εύκολη εργασία που μπορεί να πραγματοποιήσει ο κάθε μάστορας, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και πρέπει να είστε προσεκτικοί με την επιλογή του τεχνίτη, ώστε να αποφύγετε κακοτεχνίες και μελλοντικά προβλήματα, τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερα κόστη. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πλακάκια να φουσκώνουν και τελικά να ξεκολλάνε σε περιπτώσεις λανθασμένης τοποθέτησης, για αυτό φροντίστε να επιλέξετε πλακά και όχι απλά έναν μάστορα. Άλλωστε το κόστος εργασίας γενικότερα για τις τοποθετησεις πλακιδιων είναι αρκετά προσιτό, συγκριτικά και με άλλες οικοδομικές εργασίες.

Ο Παντελής Θεοδωρίδης με πολυετή πείρα στις τοποθετήσεις πλακιδίων όλων των ειδών (Κεραμικά, Γρανίτες, Υαλωμένα, Ψηφίδες) καθώς και σε κάθε είδους μονώσεις (Υγρομόνωση, Θερμομόνωση) σκεπτόμενος πάντα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών του, καλύπτει κάθε λειτουργική, διακοσμητική και οικονομική απαίτηση. Επιπλέον, πιστεύει ότι αυτός ο οδηγός αγοράς για πλακάκια μπάνιου, ο οποίος δίνει πληροφορίες για τεχνικά χαρακτηριστικά καθώς και για ιδέες διακόσμησης, θα διευκολύνει την επιλογή σας. Για οποιαδήποτε απορία προκύψει κατά την ανάγνωσή σας μπορείτε να μας καλέσετε στο τηλέφωνο 6977220974.

Τα πλακίδια παράγονται από ανόργανες πρώτες ύλες αναμεμειγμένες με χρωστικές ύλες. Μορφοποιούνται με διάφορες τεχνικές και η κεραμική μάζα ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες για την απόκτηση αντοχής. Τα πλακίδια χωρίζονται σε δαπέδου και τοίχου. Κάθε πλακίδιο θα πρέπει να επιλέγεται βάσει του χώρου στον οποίο θα τοποθετηθεί και του περιβάλλοντος για το οποίο προορίζεται. Η ποικιλία σχεδίων, διαστάσεων και χρωμάτων είναι εξαιρετικά μεγάλη. Από το κλασικό πλακάκι 10×10 εκ. έως τις μεγάλες πλάκες 60×1,20 εκ. ή ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις για συγκεκριμένες περιτπώσεις, και από την ψηφίδα έως τα λιστέλο, οι δυνατότητες επιλογών είναι πάρα πολλές. Στο μπάνιο συνήθως η μπανιέρα ή το ντους και η λεκάνη καταλαμβάνουν τον περισσότερο χώρο και η ελεύθερη επιφάνεια είναι καμιά φορά μικρή.

Οι πιο σημαντικές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν ένα πλακάκι είναι η υδατοαπορροφητικότητα και η αντοχή σε χρήση:

 • ΥΔΑΤΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ: Πρέπει να είναι στο ελάχιστο ποσοστό (να προσεγγίζει το 0%) ώστε να προσδίδει στα πλακίδια αντοχή στον παγετό και στις διάφορες μεταβολές της θερμοκρασίας.
 • ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ: Πρέπει να έχουν υψηλή αντοχή στην απότριψη και στην χάραξη.

Κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες αντοχής, με ανώτατη την 5η.

 • CLASS 1 Πλακίδια ελαφριάς καταπόνησης αποκλειστικά για τοίχους εσωτερικών χώρων.
 • CLASS 2 Πλακίδια ελαφριάς καταπόνησης για εσωτερικούς τοίχους καθώς και δάπεδα μπάνιων.
 • CLASS 3 Πλακίδια μέτριας καταπόνησης για δάπεδα εσωτερικών χώρων.
 • CLASS 4 Πλακίδια βαριάς καταπόνησης για χώρους αυξημένης κυκλοφορίας εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
 • CLASS 5 Πλακίδια βαριάς / πολύ βαριάς καταπόνησης για χώρους υψηλής κυκλοφορίας με αυξημένη αντοχή στην απότριψη, εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.

Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει το πλακάκι που θα επιλέξετε;

 • Εύκολη συντήρηση και επισκευή
 • Εύκολος καθαρισμός
 • Αντοχή στο χρόνο
 • Σκληρή επιφάνεια
 • Αντοχή στις καταπονήσεις
 • Να ταιριάζει με τον υπόλοιπο χώρο
 • Να αντέχει στις καιρικές μεταβολές

Εγγύηση ποιότητας Για να αξιολογήσει κανείς την ποιότητα ενός προϊόντος πρέπει να δώσει σημασία και στις τεχνικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν μετρηθεί και έχουν τυποποιηθεί σε αντίστοιχους πίνακες προδιαγραφών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύουν οι προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN). Για τα κεραμικά πλακάκια, το νέο πρότυπο CΕΝ που έχει οριστεί είναι το 14411. Όσο για τα οικολογικά προϊόντα είναι υποχρεωτικό να φέρουν την πράσινη ετικέτα ECO.

Καλό θα ήταν να αγοράσετε παραπάνω μέτρα από τα τετραγωνικά μέτρα που πρόκειται να καλύψετε γιατί κατά την τοποθέτηση πλακιδίων υπάρχει με τα κοψίματα σημαντική φύρα. Υπολογίστε οπωσδήποτε 10% παραπάνω παραπάνω από αυτά που θέλετε να καλύψετε και φροντίστε να σας περισσέψουν κάποια πλακάκια, που θα φυλάξετε, ώστε αν υπάρξουν φθορές στο μέλλον, να μπορέσετε να τα αντικαταστήσετε. Επίσης προτιμήστε επώνυμες εταιρίες που διαθέτουν μόνιμο στοκ πλακιδίων ύστερα από την κατάργηση οποιουδήποτε μοντέλου τους. Επειδή όμως ο κανόνας είναι, πως έπειτα από μερικά χρόνια δε θα μπορέσετε να ξαναβρείτε ακριβώς το ίδιο πλακάκι στην ίδια ακριβώς απόχρωση και διάσταση, προνοήστε να κρατήσετε 2 μέτρα παραπάνω πλακιδίων από αυτά που θα βάλετε.

Καλέστε μας για προσφορά
Back to top